top of page

Antrojo tipo įveikos kortelė: sudėtingos situacijos įveikimo planas



Gyvenimas pilnas sudėtingų situacijų. Kai kurias mes nesąmoningai ir netyčia susikuriame patys, į kitas save įmetame strategiškai ir su tikslu. O kartais, tiesiog žygiuojame švilpaudami ir džiaugdamiesi rudeniškais lapais, kol gyvenas arba praeiviai pažeria mūsų kelyje problemų.


Nors negalime žinoti kada, į kokią ir kuo sudėtingą situaciją pateksime, patyrinėjus save mes galime rasti kokios situacijos mums sukelia sunkumų dažniausiai. Gal kai vieni liekame namie šeštadienio vakarą? Gal rytais, kai ruošiamės į darbą? Gal kai reikia paskambinti į kažkokią įstaigą? Gal kai pajaučiame nemalonius jutimus širdies plote? Gal kai susitinka skirtingos mūsų ir kito žmogaus nuomonės? Gal kai važiuojame aplankyti tėvų? Gal kai skauda galvą?


Ką daryti kai nieko nenoriu, kai kyla nerimas, kai bijau skambinti, kai tingiu, kai nėra nuotaikos, kai įeinu į savęs menkinimo rėžimą, kai skauda galvą, kai skauda koją, kai neina susikaupti, kai atsikeliu su nerimu, kai apima liūdna nuotaika, kai jaučiu nemalonų širdies plakimą, kai blogas oras, kai reikia dirbti, bet nėra nuotaikos, kai esu vienas?


Antrojo tipo įveikos kortelė yra skirta savęs instruktavimui mums sudėtingose situacijose, kuriose rizikuojame elgtis nenaudingu būdu. Antrojo tipo įveikos kortelę gaminamės, tam jog tiksliai žinotume ką mums reikia daryti susidūrus su sunkumais. Dažnas iš mūsų esame prisitaikę gyventi su sunkumais, tačiau kartais mūsų elgesio strategijos nėra pačios efektyviausios. Tam, jog greičiau pasiektume savo tikslų ir kuo mažiau laiko praleistume su bloga nuotaika arba bloga fizine savijauta, turime turėti efektyvias įveikos strategijas.


Antrojo tipo įveikos kortelė: Probleminė situacija ir įveikos strategia:


Trys žingsniai įveikos kortelei pasigaminti:


1. Atrinkite ir užsirašykite situacijas.


Pastebėkite save kelias dienas arba savaitę, arba tiesiog prisėdus pagalvokite apie situacijas, kurios jums kelia sunkumų. Kur, kada ir kokiomis sąlygomis jaučiatės blogai emociškai arba fiziškai? Kokios situacijos jus labiausiai vargina, kelia daugiausiai sunkumų? Suteikite tai specifinei situacijai pavadinimą pradedant žodžiu „Kai“, pvz.: „Kai ruošiuosi į darbą“ arba „Kai nėra noro eiti į treniruotę“.


2. Apgalvokite strategijas, kurios neveikia.


Turbūt esate atsidūręs šioje situacijoje daugelį kartų ir puikiai žinote kas neveikia, kas problemos nesprendžia ar net ją blogina. Pagalvokite ką bandėte daryti praeityje arba ką dažniausiai darote, o po to gal net gailitės. Pavyzdžiui, jeigu aš neturiu noro eiti į treniruotę ir pradedu galvoti apie tą savo noro neturėjimą, tingėjimą ir t.t. aš tikrai pradedu jausti nenorą ir man pasidaro labai sunku išsijudinti, ir su kiekviena tokio mąstymo minute aš rizikuoju į treniruotę nenueiti.


3. Užsirašykite veikiančias strategijas.


Dabar pasitelkite savo patirtį ir pagalvokite koks jūsų elgesys gali pakeisti savijautą ir situacijos rezultatus? Ką jūs galėtumėte pabandyti padaryti? Gal jau esate kažką darę, kas padėjo pasijusti geriau? Ką rodo kitų žmonių patirtis? Gali būti jog jums reikės skirti laiko apgalvoti galimus sprendimo būdus ir pasitelkti pagalbai internetą ar kitus žmones. Paieškokite galimų sprendimų internete t.y. google arba youtube. Paklauskite pažįstamų žmonių - ką tu darai, kai tau ...? Kas tau padeda, kai ...? Išbandykite šiuos būdus ir jiems suveikus užsirašykite juos antroje kortelės pusėje. Pavyzdžiui, kai aš neturiu noro eiti į treniruotę, žinau, jog įsijungus energingos muzikos grojaraštį nuotaika ir noras pasikeis ir aš „rizikuosiu“ užsinorėti eiti.


Antrojo tipo įveikos kortelė: Probleminė situacija ir įveikos strategijos:


Mano asmeninis patarimas ir pavyzdys:


Kaip ir pirmojo tipo įveikos korteles, padedančias keisti įkyriausias sabotažines mintis, antrojo tipo korteles aš naudoju dažnai, užsirašant jas telefone, repetuojant kol galiausiai įsimenu.


Žemiau pateikiu pavyzdį iš nerimą keliančios situacijos, į kurią aš save įmetu du kartus per savaitę, t.y. laipiojimo treniruotėje. Kai treniruotės metu lipu aukšta siena man dažnai susikaupti trukdo automatiškai kylantis nerimas, kuris generuoja nerimastingas mintis ir verčia elgtis išsiblaškiusiai ir neatidžiai.


Jeigu aš sąmoningai nepasirenku kažkokio naudingesnio mąstymo būdo ar elgesio, aš rizikuoju jog situaciją valdys automatinis pilotas (t.y. nerimas). Todėl aš renkuosi įjungti sąmoningą pilotą - prieš lipant trasą labai sąmoningai atlieku kai kuriuos veiksmus, pasakau sau kai kurias specifines frazes. Tokiu būdu aš įdedu indėlį į nerimo sumažinimą ir rezultato pagerinimą. Stengiuosi save taip instruktuoti kiekvieną kartą, kad tai taptų įpročiu ir kuo daugiau keistų automatines nerimo generuojamas mintis ir elgesius, trukdančius man gerai lipti.


Antrojo tipo įveikos kortelė: Probleminė situacija ir įveikos strategijos:



Antrojo tipo įveikos kortelė: Probleminė situacija ir įveikos strategijos:



65 views0 comments
bottom of page